Zimny brzoskwiniowiec

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Ciasto jest banalnie proste i idealne do zrobienia z owoców, które akurat ma się pod ręką :)

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    - 400g kakaowe herbatniki
    - 250g masła

    Masa:
    - 2 galaretki brzoskwiniowe
    - 2 galaretki malinowe
    - 1000g waniliowego serka homogenizowanego
    - 6 brzoskwiń

Zimny brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: herbatniki rozkruszamy na mniejsze kawałki, tylko nie na wiór. Masło mieszamy z rozkruszonymi herbatnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyklejamy spód tortownicy dociskając do dna. Wkładamy do lodówki na 2h.
  • 2. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy z jedną szklanką gorącej wody.
  • 3. Masa: serki homogenizowane miksujemy z przestygniętymi galaretkami brzoskwiniowymi. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy.
  • 4. Wyjmujemy tortownicę i wykładamy masę na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki na 2h. Potem na wierzch wylewamy rozpuszczone i przestudzone malinowe galaretki, rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu. Wstawiamy z powrotem do lodówki. Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na całą noc lub chociaż poczekać, aż ciastko całkowicie stężeje :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy