Zimne nóżki czyli seta i galareta :)

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

albo meduza i lornetka ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 -6 nóżek wieprzowych
    włoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por)
    2 cebule
    6 ziaren pieprzu
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 główka czosnku
    natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
    sól, pieprz
    ocet, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Zimne nóżki czyli seta i galareta :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy.
  • 2. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy nóżki i na małym ogniu powoli gotujemy wszystko aż do miękkości nóżek od 1 h do 3 h. Pod koniec gotowania (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Odcedzamy mięso i warzywa.
  • 3. Obieramy mięso z nóżek i kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia.
  • galaretka wieprzowa 4. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę

Porady

w tym przepisie nie jest potrzebna żelatyna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować