Zimne nogi

  • wyświetlono: 842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jest to rodzinny przepis na galaretkę wieprzową własnej roboty tzw. galert. Jest to typowa Śląska potrawa i żadna impreza rodzinna nie może się bez niej odbyć.

Peypey
  • 45min

Składniki

4 nogi przednie wieprzowe
2 golonki wieprzowe
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
liście laurowe 3 lub 4 małe
ziele angielskie od 4
pieprz ziarnisty i mielony
sól

do przyozdobienia:
jajko na twardo
groszek zielony bądź kukurydza
ugotowana marchewka
zielona pietruszka
kiszony bądź konserwowy ogórek

Sposób przygotowania przepisu:

Zimne nogi

  • 1. Gotowanie:
    Myjemy i oczyszczamy nóżki i golonki wieprzowe.
    Wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą.
    Woda powinna wystawać lekko ponad mięso.
    Ważna jest proporcja wody i mięsa, a raczej wody i nóżek ponieważ to pozwoli galarecie ściąć się samej bez dodawania żelatyny.
    Po zagotowaniu oczyszczamy wywar z szumów (ścięte białko pływające na powierzchni) najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej.
    Następnie dodajemy warzywa i przyprawy do smaku.
    Gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 2 h.
  • 2. Przygotowanie mięsa i wywaru:
    Wyciągamy mięso i jarzyny z wywaru na osobne półmiski.
    Następnie mięso obieramy z kości najlepiej jak jest jeszcze ciepłe i kroimy w kostkę lub różnej wielkości kawałki, jak kto woli.
    Wywar doprawiamy jeszcze na końcu ewentualnie solą i pieprzem, można także dodać magii lub vegety.
    Na koniec przecedzamy wywar, po czym dorzucamy do niego mięso.
  • 3. Przyozdobienie i tężenie:
    Tutaj można popisać się weną twórczą, ponieważ galert jak każda galaretka może być wylana do różnych fantazyjnych naczyń których kształt przyjmie. Jak widać na zdjęci ja zrobiłam miseczki z denek z butelek pet.
    W miseczkach można na dnie ułożyć ugotowaną marchewkę, jajko na twardo, nać pietruszki, plasterki ogórka, kilka ziaren groszku i co tylko chcemy aby osiągnąć ciekawy efekt . Całość zalewamy wywarem z mięsem. Odkładamy do wystygnięcia, a potem najlepiej na całą noc do lodówki.
    Zimne nóżki najlepiej podawać polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Porady

Na podaną ilość mięsa, dodaje ok 3-4 liście laurowe i do 6 kulek ziela angielskiego i tyleż samo pieprzu ziarnistego.
Mięso obieram puki jest ciepłe, ponieważ chłodząc się tężej i strasznie się lepi.
Do wywaru dodaje również więcej jarzyn, które później wykorzystuje do zrobienia sałatki jarzynowej.
Można zrobić galert z samych nóżek wieprzowych będzie mniej mięsny ale tańszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylana każda okazjękuchnia polskaTradycyjnykonkurs_fantazjasmaczna i zdrowa

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka wieprzowa

Dodane przez: Agiatis

Galaretka wieprzowa - zimne nóżki

Galaretka z nóżek wieprzowych i...

Paszteciki z zimnego ciasta

Dodane przez: RedakcjaPP

Paszteciki z zimnego ciasta

Zimne ciasto zawsze się udaje....

image-11sv7pb

Dodane przez: wiesiołek

Zimne nóżki z chrzanową galaretką

Zimne nóżki z jajeczno - chrzanową...

Zimne nóżki w galarecie

Dodane przez: PolskaGotuje

Zimne nóżki w galarecie

delikatne i zdrowe, bo zrobione...

ziemniaki faszerowane

Dodane przez: PolskaGotuje

pieczone ziemniaki z zimnym farszem

Faszerowane ziemniaki to świetny...

Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Dodane przez: Martyna1991

Galareta wieprzowa (zimne nóżki)

Tradycyjna galareta wieprzowa z...