Zimna babeczka serowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

niby tylko sernik na zimno, ale forma robi różnicę....

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - MASA JASNA - ser biały trzykrotnie mielony: 750 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier zwykły (szkl. poj. 220ml): 0.75 szklanki
    - masło stopione: 80 gramów
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - skorka z cytryny: 1 łyżeczka
    - truskawki świeże: 0.5 kilograma
    - żelatyna w proszku (rozpuszczona w 1/3 szkl. wody): 6 łyżeczek

    - MASA CZERWONA - truskawki zmiksowane (ok. 250g): 1 szklanka
    - cukier: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - żelatyna w proszku (rozpuszczona w 1/4 szkl. wody): 1.5 łyżeczki
    - biszkopty okrągłe, małe: 15 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Zimna babeczka serowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zimna babeczka serowo-truskawkowa 1. Formę na babkę spryskałam bardzo cieniutką warstwą tłuszczu w sprayu i wstawiłam do lodówki żeby się schłodziła.


  • zimna babeczka serowo-truskawkowa 2. MASA JASNA - żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Truskawki opłukałam, osączyłam, oderwałam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Jajka umyłam, sparzyłam wrzątkiem i wybiłam do miski - jajka do takich deserów muszą być bardzo świeże i z pewnego źródła! Do jaj dodałam cukier i zmiksowałam na bardzo puszystą, jasną masę. Dodałam ser, stopioną Kasię, skórkę oraz sok z cytryny, miksowałam chwilę razem.. Następnie wlałam jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam miskę na chwilę do lodówki żeby masa zaczęła gęstnięć a gdy tak się stało dodałam truskawki, delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy, odstawiłam do stężenia.
  • 3. MASA CZERWONA - żelatynę zalałam zimną wodą, podgrzałam i mieszałam do rozpuszczenia. Połączyłam z truskawkami, cukrem i sokiem z cytryny. Połowę wylałam na zastygniętą jasną masę. Od razu ułożyłam na musie biszkopty i polałam je resztą czerwonej masy. Odstawiłam na noc do lodówki.
  • 4. Następnego dnia wyjęłam z formy odwracając ją do góry dnem i przykładając do dużego talerza - powinna po chwili nieco się ogrzać w temp. pokojowej i sama wysunąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować