Ziemniaki zapiekane z jarmużem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka bezmięsna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 3/4 kg ziemniaków
    1/2 kg dyni
    1 pęczek jarmużu
    200 g brukselki
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    olej
    sól, pieprz
    słodka papryka
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaki zapiekane z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przestudzić. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Brukselkę oczyścić i pokroić na ćwiartki. Jarmuż oczyścić i posiekać. Z dużych liści można wyciąć największy nerw. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę i wrzucić jarmuż z brukselką, posypać solą i pieprzem, podsmażyć 5 minut, podlać 1/3 szklanki wody i smażyć aż odpruje. Dynię obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię, podsmażyć przez 5 minut, posypać solą i pieprzem, podlać 1/2 szklanki wody, gotować aż dynia zmięknie, a następnie zmiksować ja blenderem. Wystudzić.

    Połowę ziemniaków pokroić na dno naczynia do zapiekania, na to wyłożyć jarmuż z brukselką i resztę pokrojonych w talarki ziemniaków. Jajka zmiksować z musem dyniowym i wylać na zapiekankę. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać słodką papryką. Piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jarmuż Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować