ok. 3/4 kg ziemniaków
1/2 kg dyni
1 pęczek jarmużu
200 g brukselki
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
olej
sól, pieprz
słodka papryka
100 g sera żółtego
Ziemniaki zapiekane z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przestudzić. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Brukselkę oczyścić i pokroić na ćwiartki. Jarmuż oczyścić i posiekać. Z dużych liści można wyciąć największy nerw. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę i wrzucić jarmuż z brukselką, posypać solą i pieprzem, podsmażyć 5 minut, podlać 1/3 szklanki wody i smażyć aż odpruje. Dynię obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić dynię, podsmażyć przez 5 minut, posypać solą i pieprzem, podlać 1/2 szklanki wody, gotować aż dynia zmięknie, a następnie zmiksować ja blenderem. Wystudzić.
Połowę ziemniaków pokroić na dno naczynia do zapiekania, na to wyłożyć jarmuż z brukselką i resztę pokrojonych w talarki ziemniaków. Jajka zmiksować z musem dyniowym i wylać na zapiekankę. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać słodką papryką. Piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. smacznego :)
Komentarze