Ziemniaki zapiekane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis na to danie jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    20 dag szynki wieprzowej
    20 dag sera żółtego
    3 cebule
    2 jajka
    pół szklanki śmietany 30%
    przyprawa uniwersalna (do smaku)
    łyżeczka soli
    łyżka smalcu

Ziemniaki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki i pokroić w talarki, a następnie wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować 10 minut. Odcedzić. Cebulę podsmażyć na smalcu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli podsmażonej, połowę szynki pokrojonej w kostkę i na to zetrzeć połowę sera żółtego. Kolejna warstwa tak samo. Roztrzepać 2 jajka, pół szklanki śmietany i pół łyżeczki przyprawa uniwersalna, a następnie wylać na zapiekankę.
    Zapiekać to wszystko w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut,

Komentarze

Podobne przepisy