Przepis znalazłam na stronie slodkokwasny.com. Zaskakująco proste i szybkie danie. Doskonała przekąska na długie godziny przed monitorem. Pikantna papryczka pobudza umysł, a skrobia dodaje sił :)
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- ziemniaki (waga ok. 50 dag, najlepiej duże, podłużne): 2 sztuki
- papryczka chili (podłużna, bez pestek): 1 sztuka
- ocet ryżowy: 3 łyżki
- szczypiorek (posiekany): 3 łyżki
- olej arachidowy: 1.5 łyżki
- sól: 1 szczypta
Ziemniaki z woka - lepsze niż frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W sporym garnku wstawić wodę do zagotowania.
2.W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić je na cienkie plastry, a plastry na słupki (wbrew pozorom robi się to bardzo szybko). Wrzucić do miski z zimną, lekko osoloną wodą.
3.Papryczkę pociąć na cienkie plasterki.
4.Kiedy woda w garnku będzie wrzeć, odcedzić ziemniaki z zimnej wody i wrzucić na wrzątek. Poczekać aż się ponownie zagotuje i znowu odcedzić.
5.Wok rozgrzać aż zacznie dymić. Wlać olej i rozprowadzić go na ściankach. Wrzucić ziemniaki i paprykę, smażyć razem kilka minut. Pod koniec dodać ocet ryżowy, sól do smaku i szczypiorek.
Komentarze