Ziemniaki z woka - lepsze niż frytki

4.5 (182 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepis znalazłam na stronie slodkokwasny.com. Zaskakująco proste i szybkie danie. Doskonała przekąska na długie godziny przed monitorem. Pikantna papryczka pobudza umysł, a skrobia dodaje sił :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (waga ok. 50 dag, najlepiej duże, podłużne): 2 sztuki
    - papryczka chili (podłużna, bez pestek): 1 sztuka
    - ocet ryżowy: 3 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 3 łyżki
    - olej arachidowy: 1.5 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki z woka - lepsze niż frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku wstawić wodę do zagotowania.
  • ziemniaki pocięte w słupki 2. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić je na cienkie plastry, a plastry na słupki (wbrew pozorom robi się to bardzo szybko). Wrzucić do miski z zimną, lekko osoloną wodą.
  • pocięta papryczka chili 3. Papryczkę pociąć na cienkie plasterki.
  • 4. Kiedy woda w garnku będzie wrzeć, odcedzić ziemniaki z zimnej wody i wrzucić na wrzątek. Poczekać aż się ponownie zagotuje i znowu odcedzić.
  • 5. Wok rozgrzać aż zacznie dymić. Wlać olej i rozprowadzić go na ściankach. Wrzucić ziemniaki i paprykę, smażyć razem kilka minut. Pod koniec dodać ocet ryżowy, sól do smaku i szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować