• 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki mogą być ciekawym wzbogaceniem naszych codziennych posiłków. Można serwować je na ciepło lub zimno, z potrawami mięsnymi i jarzynami. Są świetne w połączeniu z surówkami.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 800g ziemniaków
    250g żółtego sera
    30g masła
    4 łyżki mleka
    Rozmaryn
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Dodatki

Ziemniaki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki o grubości 5mm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć na nim plasterki ziemniaków. Zalać je mlekiem, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem i wstawić na 20min do piekarnika nagrzanego do 200stopni. Następnie wierzch posypać startym żółtym serem i piec kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować