Ziemniaki z pokrzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ziemniaki z tłuczone z pokrzywą majową oraz kwaśnym jogurtem greckim to mój ulubiony wiosenny dodatek do obiadu. Polecam wszystkim do tradycyjnego schabowego lub mielonego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki
    młode listki pokrzywy majowej, najlepsze są te z czubka pokrzywy
    sól
    jogurt grecki lub kwaśna wiejska śmietana

Ziemniaki z pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy.

    Ziemniaki tłuczemy. Do gorących ziemniaków dodajemy posiekaną pokrzywę, mieszamy. Dodajemy jogurt/śmietanę mieszamy.

    Takie ziemniaki podajemy jako dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy