Ziemniaki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczone ziemniaki z majerankiem szafranem i pieprzem czosnkowym.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2duże ziemniaki

    Łyżka majeranku

    Płaska łyżka pieprzu czosnkowego

    Szczypta szafranu mielonego

    Sól do smaku

    2-3 łyżki oleju słonecznikowego

Ziemniaki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy myjemy suszymy i kroimy w plastry ok.1cm.

    Wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Odkładamy na 15minut.

    Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blachę (układamy jeden obok drugiego) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30minut. SMACZNEGO

Porady

Ja piekłam z termoobiegiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. schabowym czy rybą. U mnie krewetki w temperaturze i rukola z pomidorem. Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarniki są różne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy