Ziemniaki z patelni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smażone ziemniaki są proste w przygotowaniu, a składniki znajdziemy w każdym domu.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
    1 mała marchew
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jaja
    2 łyżki oleju do smażenia
    sól, pieprz
    szczypiorek

Ziemniaki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w cienką słomkę, marchew w półtalarki, cebulę w piórka, czosnek posiekać drobno. Warzywa wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pokrojone warzywa, smażyć do zarumienienia, odwrócić, zarumienić, odwrócić. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok 7-10 minut, czas od czasu mieszając. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku, odgarnąć na boki. Na środek patelni wbić jaja, posolić, posypać pierzem, szczypiorkiem, przykryć i smażyć aż białko się zetnie.
    Zawartość patelni delikatnie zsunąć na talerz, żeby żółtka się nie rozlały. Podawać z kiszonym ogórkiem, mizerią, surówką z kapusty.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy