Ziemniaki z kurkami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli
2.kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać
3.ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać
4.kurki z patelni rozłożyć na ziemniakch, łyżką wyrównać wierzch
5.użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18%
6.ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką
Komentarze