Ziemniaki z kotletem sojowym i sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, solimy, gotujemy na parze. Kotlety sojowe zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta. Do kotletów wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżeczki curry, czosnek. Gdy zaczną się gotować doprawiamy solą , pieprzem. Gdy kotlety będą miękkie, odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Następnie kotlety panierujemy w mące potem w jajku, bułce tartej i smażymy na oliwie.
2.Koperek myjemy siekamy na drobno, wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą (śmietaną), jak kto woli. Następnie solimy, pieprzymy do smaku. Ja sos zaklepuję zasmażką (2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, do masła dodaję 2 łyżki mąki, jak pojawią się bąbelki, wlewam trochę chłodnego wywaru z sosu, całość mieszam i dodaję do sosu). Podgrzewam aż konsystencja sosu będzie dobra.
3.Pomidory sparzyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki, dodać do pomidorów. Do pomidorów i cebuli dodać jogurt naturalny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze