duchówka jest częścią pieca kaflowego, w której można było piec, podgrzewać lub przechowywać w ciepłym miejscu dania - poniekąd spełniała funkcję dzisiejszego piekarnika
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 2 kilogramy
- słonina lub boczek: 30 dekagramów
- cebula średnia: 2 sztuki
- sól gruboziarnista do posypania: 1 szczypta
Ziemniaki z duchówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie je obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaka.
2.Słoninę (możemy również użyć boczku) kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopioną słoninę wyjmujemy.
3.Na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie zarumieniona.
4.W dużej misce układamy warstwowo pokrojone ziemniaki, przesypane solą gruboziarnistą, skwarki i cebulę. Następnie kolejne warstwy, aż skończą się nam składniki.
5.Wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.
Komentarze