Ziemniaki z duchówki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

duchówka jest częścią pieca kaflowego, w której można było piec, podgrzewać lub przechowywać w ciepłym miejscu dania - poniekąd spełniała funkcję dzisiejszego piekarnika

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - słonina lub boczek: 30 dekagramów
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - sól gruboziarnista do posypania: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z duchówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie je obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaka.
  • 2. Słoninę (możemy również użyć boczku) kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopioną słoninę wyjmujemy.
  • 3. Na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie zarumieniona.
  • 4. W dużej misce układamy warstwowo pokrojone ziemniaki, przesypane solą gruboziarnistą, skwarki i cebulę. Następnie kolejne warstwy, aż skończą się nam składniki.
  • Ziemniaki z duchówki 2 5. Wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować