Ziemniaki z chrupiącą skórką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ziemniaki nie muszą być nudne. Ten sposób pozwoli Ci przygotować pyszny, chrupiący dodatek do dania głównego.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka ziemniaków, świeżo ugotowanych w całości ze skórką, w osolonej wodzie
    Przyprawy:
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli ziołowej lub zwykłej
    szczypta mielonego czarnego pieprzu
    olej do smażenia

Ziemniaki z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeszcze gorące ziemniaki ostrożnie obieram ze skórki, i kroję w plasterki. W miseczce mieszam wszystkie przyprawy, i obtaczam w nich od razu, ciągle ciepłe, plasterki. Tak przygotowane układam na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju (oleju w czasie smażenia powinno być sporo, np. jak przy smażeniu placków ziemniaczanych ). Smażę z obu stron do uzyskania pożądanego kloru.
    Podaję na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy