Ziemniaki z boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste, smaczne i pożywne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (wybieramy małe): 1 kilogram
    - boczek: 20 dekagramów
    - Tłuszcz: 1 łyżka
    - papryka (zielona): 2 sztuki
    - papryka (czerwona): 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - cebula: 1 sztuka
    - bólion: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy
    w ćwiartki, myjemy i osuszamy.
    Boczek i pozbawione nasion
    papryki kroimy w kostkę. Cebulę
    drobno siekamy.
  • 2. Boczek wytapiamy w rondlu.
    Dodajemy tłuszcz, rozgrzewamy
    i wsypujemy cebule i ziemniaki.
    Smażymy 20 minut.
  • 3. Dodajemy paprykę i połowę
    posiekanej zieleniny. Wlewamy
    bulion, doprawiamy. Dusimy, aż
    bulion od paruje. Posypujemy
    pozostałą zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy