Ziemniaki w stylu greckim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, złociste ziemniaczki smażone na patelni z ziołami i przyprawami. Podawane z oliwkami i posypane pokruszonym serem feta:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (średnie): 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - oregano (świeże): 2 łyżki
    - skórka starta z cytryny: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - natka pietruszki (świeża): 2 łyżki
    - feta (pokruszona): 5 łyżek
    - oliwki czarne lub zielone: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki w stylu greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki w stylu greckim 1. Oliwę z oliwek rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 6 minut, aż się zrumienią na złoty kolor. Wtedy przewracam łódeczki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut. W tym czasie mieszam pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki, fety i oliwek) w małej miseczce. Dodaję sporządzoną mieszankę do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Jeszcze chwilę smażę ziemniaczki z przyprawami, około 2-3 minut. Na koniec wykładam ziemniaczki na półmisek, posypuję pokruszoną fetą, pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować