ZIEMNIAKI W CZAPECZCE Z SEROWYM FARSZEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to tanie danie, przyrządza się je szybko i łatwo i wszystkim smakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • • 8 podobnej wielkości ziemniaków
    • 2 cebule
    • 5 dag masła
    • 5 dag startego żółtego sera
    • Olej, sol, pieprz

Ziemniaki w czapeczce z serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie oczyszczone, wyszorowane szczoteczką i opłukane ziemniaki zalej wrzątkiem, posól, gotuj 20 minut, odlej wodę, ostudź, zetnij wierzch i małą łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę grubości ok. 1 cm.
  • 2. Obraną cebulę pokrój w piórka, miąższ ziemniaków pokrój w kostkę, podsmaż na lekko rozgrzanym maśle razem z cebulą. Następnie dodaj ser, przypraw solą i pieprzem, farszem napełnij wydrążone ziemniaki.
  • 3. Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem, przykryj odkrojoną czapeczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190oC, piecz 15-20 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z sałatką z pomidora lub rukoli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy