Ziemniaki spod garnuszka

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciekawy sposób podania młodych ziemniaków .

Kościelec 212
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 6 średnich młodych ziemniaków
-1 łyżka masła
-1 łyżka oleju
-kwaśna śmietana
-świeży koperek
-sól

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaki spod garnuszka

  • Ugniatamy ziemniaki garnuszkiem.1. Ziemniaki należy dokładnie wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku przez 25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy , wykładamy na deskę i rozgniatamy garnuszkiem na grubość 2,5 do 3 cm. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy ziemniaki z każdej strony po ok. 2-3 minuty .
  • Dekorujemy śmietaną .2. Podsmażone ziemniaczki dekorujemy kleksem śmietany oraz świeżym koperkiem .

Porady

Tak przygotowane ziemniaki mogą stanowić lekką przekąskę lub ciepłą kolację . Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koperekmłode ziemniakiśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki Hasselback

Dodane przez: Ola1984

Ziemniaki Hasselback

To potrawa wywodząca się z kuchni...

Ziemniaki po tajsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Ziemniaki po tajsku

Prosty, rewelacyjny przepis na...

Ziemniaki

Dodane przez: maalikaa

Macaire ziemniaki

W innej wersji ziemniaczki jako...

Ziemniaki w białym sosie

Dodane przez: flowerka3

Ziemniaki w białym sosie

Zamiennik tradycyjnych ziemniaków....

ziemniaki w panierce

Dodane przez: Anitka0804

Ziemniaki w panierce

Pyszne i chrupiące cząstki ziemniaków...

ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE

Dzięki nim Wasze danie stanie się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.