Ziemniaki posypane papryką i szczypiorkiem w sosie bolognese

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Codziennie te same gotowane ziemniaki a przecież można dodać tylko trochę innych składników i wyjdzie nam pyszny dodatek do mięsa, proponuję w sosie bolognese, nie tylko on nadaje się do pizzy, sami się przekonajcie ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Kilka ziemniaków w zależności ile chcemy
    • Sól
    • ½ słoika sosu bolognese
    • 15 dag sera żółtego w plastrach
    • Olej do polania ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
    • Pieprz
    • 1 szk. mleka
    • Szczypiorek
    • ½ papryki czerwonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki posypane papryką i szczypiorkiem w sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniak 1. Ziemniaki obieramy i nacinamy .
  • ziemniaki 2. Układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy.
    Każdy ziemniak polewamy odrobiną oleju.
    Zapiekamy 50 minut w 180˚C.
  • ser 3. Po tym czasie w przerwy ziemniaków wkładamy po małym kawałku sera.
  • sos 4. Smarujemy sosem bolognese.
  • masło 5. Robimy sos beszamel: 2 Łyżki masła rozpuszczamy.
  • mąka 6. Dodajemy 2 łyżki mąki tak aby nie powstały grudki.
  • mleko 7. Dolewamy mleko mieszając.
  • przyprawy 8. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką.
  • sos 9. Gotowym sosem polewamy na sos bolognese.
  • ser 10. Na wierzch układamy plastry żółtego sera.
    Zapiekamy do chwili rozpuszczenia sera.
  • szczypiorek 11. Szczypiorek oraz paprykę drobno kroimy.
    Przed podaniem posypujemy zapiekane ziemniaki.
    Ziemniaczki gotowe.
    Smacznego.
  • ziemniaki 12. Ziemniaczki gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować