Ziemniaki pod Kołderką Śmietanowo-Serową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne pieczone ziemniaki,zasmakują każdemu.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    ulubione przyprawy do ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    2 garście tartego sera
    3,4 łyżki oleju

Ziemniaki pod kołderką śmietanowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki. 1. Ziemniaki obrać umyć,ponacinać w poprzek,skropić olejem,przyprawić ulubionymi przyprawami,wyłożyć w naczyniu żaroodpornym,w małej miseczce wymieszać śmietanę z mąką,oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem,dodać sól i pieprz do smaku,następnie nałożyć powstałą pastę na ziemniaki i dokładnie rozsmarować.
  • Ziemniaki. 2. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C i piec przez 35 min.po tym czasie ziemniaki posypać tartym serem i zapiec do zarumienienia.
    Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ziemniaków.
    Gotowe posypać posiekanym koperkiem.

Porady

Ziemniaki podawać z ulubionym mięsem lub jajkiem sadzonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy