1 kg małych ziemniaczków
30 dag grzybów leśnych
40 dag upieczonego schabu (może być z obiadu)
1/2 puszki zielonego groszku
1 cebula
5 dag masła
2 płaskie łyżki mąki
3/4 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleka
15 dag sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Ziemniaki pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 25 min w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, obieramy kroimy na mniejsze części i smażymy na 2 łyżkach masła do miękkości. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula będzie zeszklona. Schab kroimy w kostkę.
2.Przygotowujemy sos beszamelowy: Pozostałe masło rozgrzewamy w rondlu, oprószamy mąką i krótko zasmażamy. Podlewamy mlekiem i rosołek. Krótko mieszamy. Przyprawiamy do smaku sola, majerankiem i pieprzem. Wrzucamy groszek i dokładnie mieszamy. Sos beszamelowy mieszamy z grzybami i schabem.
3.na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Komentarze