Ziemniaki pod beszamelem

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli zapiekanek ziemniaczanych

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaczków
    30 dag grzybów leśnych
    40 dag upieczonego schabu (może być z obiadu)
    1/2 puszki zielonego groszku
    1 cebula
    5 dag masła
    2 płaskie łyżki mąki
    3/4 szklanki rosołu
    1/2 szklanki mleka
    15 dag sera żółtego
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia

Ziemniaki pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 25 min w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, obieramy kroimy na mniejsze części i smażymy na 2 łyżkach masła do miękkości. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula będzie zeszklona. Schab kroimy w kostkę.
  • 2. Przygotowujemy sos beszamelowy: Pozostałe masło rozgrzewamy w rondlu, oprószamy mąką i krótko zasmażamy. Podlewamy mlekiem i rosołek. Krótko mieszamy. Przyprawiamy do smaku sola, majerankiem i pieprzem. Wrzucamy groszek i dokładnie mieszamy. Sos beszamelowy mieszamy z grzybami i schabem.
  • 3. na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy