Ziemniaki po Żydowsku

4.5 (154 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Są to ziemniaki, które przygotowuje moja babcia. Dla mnie najlepsze są właśnie przygotowane przez Nią, ale teraz z racji odległości musiałam spróbować przygotować je sama.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - marchew (średnie): 4 sztuki
    - mleko: 1 litr
    - cebula: 1 sztuka
    - przyprawa uniwersalna: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w duże kostki, obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na 4 ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem tak żeby tylko przykryć ziemniaki (nie żeby pływały w tym). Dodać łyżkę masła. Całość gotować pod przykryciem (uwaga, żeby mleko nie wykipiało – co jakiś czas kożuch zbierać) aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Często mieszając. Później ziemniaki odcedzamy i voila. Podawać z marchewką i cebulką (jeśli ktoś lubi). Na końcu do garnka wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej. Na talerzu można też przyprawa uniwersalna je podsypać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować