Ziemniaki po żydowsku

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

To receptura mojej babci. Odkąd sięgam pamięcią, często robiła taki obiad. To jeden z wielu przepisów, które umieściłam na moim kulinarnym blogu.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 3-4 ziemniaki
    ● 2 marchewki
    ● 2 szklanki mleka
    ● cebula
    ● 1/2 łyżki vegety
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obieramy
    i myjemy. Ziemniaki kroimy
    w dużą kostkę, marchewki
    – w plasterki. Cebulę obieramy
    i kroimy w ćwiartki
  • 2. Warzywa wkładamy do garnka
    i zalewamy mlekiem. Przykrywamy
    i zagotowujemy. Dodajemy
    masło. Gotujemy, często
    mieszając (trzeba uważać, by
    mleko nie wykipiało i od czasu
    do czasu usuwać kożuch), aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
    Pod koniec gotowania wsypujemy
    vegetę. Odcedzamy. Podajemy
    ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować