Ziemniaki po wiejsku

  • wyświetlono: 1945 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię dania, które można szybko zrobić. Zapiekanka wiejska jest prosta i bardzo smaczna. Można ją podać na obiad lub jako ciepłą kolację.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Krystyna Przybył, Polichno
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● chudy boczek wędzony (albo kawałek dobrej wiejskiej kiełbasy)
● pieprz
● sól
● 3 łyżki masła
● w równych proporcjach: marchewki, buraki, ziemniaki, cebule

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaki po wiejsku

  • 1. Marchewki i buraki obieramy,
    myjemy i kroimy w dość
    cienkie plasterki. Cebule kroimy
    w piórka, a obrane i umyte
    ziemniaki w grubsze plastry.
    Boczek lub kiełbasę również
    kroimy w plasterki.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Składniki układamy
    warstwami na przemian,
    posypując je solą, pieprzem
    i wiórkami masła. Naczynie
    przykrywamy i wkładamy do
    piekarnika rozgrzanego do ok.
    200 °C. Pieczemy ok. godziny,
    sprawdzając, czy warzywa są
    miękkie.
PPWS_06-2009

Porady

To danie świetnie smakuje na gorąco, ze schłodzoną maślanką do popijania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania_dla_urodyziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Mielone po wiejsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Mielone po wiejsku

Inne niż tradycyjne, ale jakie...

Po wiejsku do syta

Dodane przez: RedakcjaPP

Po wiejsku do syta

Studiuję biotechnologię. Na studiach...

Ziemniaki po Żydowsku

Dodane przez: PolskaGotuje

Ziemniaki po Żydowsku

Są to ziemniaki, które przygotowuje...

Ziemniaki po cabańsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ziemniaki po cabańsku

Ziemniaki po cabańsku są prawdziwie...

kiełbasa

Dodane przez: lexi27

Biała kiełbasa po wiejsku

Aromatyczne i sycące danie dla...

xxx

Dodane przez: capri

ziemniaki po nelsońsku

Jeśli szukacie nowego sposobu na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE