Ziemniaki po szwedzku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach pod różną postacią. Polecam wypróbować pyszną i efektowną wersję po szwedzku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1. ziemniaki
    2. Czosnek
    3.Sól
    4. Pieprz
    5. Ser żółty
    6. masło
    7. jogurt typu grecki lub śmietana
    8. szczypiorek lub zielona pietruszka

Ziemniaki po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki po Szwedzku 1. Dość duże ziemniaki porządnie myjemy,nie obieramy. Nacinamy, dość głęboko, ale ostrożnie żeby nie przeciąć całe. Pomiędzy nacięcia wsadzamy plasterki cienko pokrojonego czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy plasterki masła. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni na około godzinę, aż się przyrumienią. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzone, polewamy jogurtem, a następnie posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy