Ziemniaki po nelsońsku

4.5 (185 ocen)

  • Średni

Bardzo smaczna zapiekanka, świetna na piątkowy obiad.

  • Średni

Składniki:

  • - duże ziemniaki: 10 sztuk
    - suszone grzyby: 1 szklanka
    - cebula: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - margaryna: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - mleko: 1 szklanka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po nelsońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w "zapałki", jak na frytki. Gotować ok. 10 min w wodzie z solą. Odcedzić i ostudzić.
  • 2. Grzyby namoczyć w szkl. mleka i szkl. wody, następnie ugotować je do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzić i pokroić je w paseczki.
  • 3. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzić przecedzonym wywarem z grzybów, gotować ok.1 min na małym ogniu. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
  • 4. Naczynie do zapiekania natłuścić, warstawami układać: ziemniaki, grzyby i cebulę- każdą warstwę oprószyć przyprawami. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać sosem, piec ok. 30 min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (143 ocen)

zrazy

To może cię zainteresować