Ziemniaki po neapolitańsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska, zawsze lekka i pyszna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt ziemniaków średniej wielkości
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    4 łyżki oliwy
    świeżo mielony pieprz
    100 g filetów anchois w oleju
    łyżka kaparów
    jabłuszka kaparów do dekoracji
    pomidory w puszce, całe, 400 g
    1 łyżka bułki tartej

Ziemniaki po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki po neapolitańsku 1. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry.
    Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką.
    Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy