Ziemniaki pieczone z masłem i serem -jacket potatoes

4.5 (158 ocen)

  • 5 min

Z angielskiej kuchni . Doskonałe ! Niby zwykły ziemniak , a jak smakuje . Zdecydowanie polecam .

  • 5 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    masło
    12 łyżek utartego sera Chedar
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki pieczone z masłem i serem -jacket potatoes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki naciąć z wierzchu na krzyż do połowy grubości . Na blaszkę do pieczenia wlać wrzątek ( na wysokość ok. 10 cm . Włożyć w nią drugą blaszkę obróconą dnem do góry i położyć na niej ziemniaki . Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec ok. 1 godziny . Zdjąć folię i dopiec do miękkości . Zależnie od wielkości ziemniaków od 30 minut do 1 godziny . gdy są już miękkie ( sprawdzać widelcem w przecięciach by nie uszkodzić ziemniaka ) wyjąć . Naciąć ponownie prawie do końca . Nacisnąć od dołu by się rozchyliły. Natychmiast podawać . Jeść wkładając w nacięcie masło i wsypując utarty Chedar .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować