Ziemniaki pieczone faszerowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy znudziły się Wam tradycyjne ziemniaki
proponuję faszerowane to świetne danie na co dzień, jak i na bardziej wystawne przyjęcie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 większych ziemniaków
    • 20 dag pieczarek
    • 15 dag sera żółtego
    • Sól
    • pieprz
    • Cebula
    • Olej do smażenia

Ziemniaki pieczone faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach
  • 2. Po ugotowaniu obieramy, kroimy na pół i łyżką wydrążamy część miąższu aby powstały miseczki.
  • cebula 3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
    . Do cebuli dodajmy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem oraz solą.
  • farsz 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Pieczarki mieszamy z serem.
  • miseczki 5. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
  • farsz 6. Miseczki napełniamy farszem.
  • pieczone ziemniaki 7. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
    Ziemniaki gotowe.
    . Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy