Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach i nadziewane porami,zapiekane w piekarniku, idealne i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 12 sztuk większe,
    pory 3 sztuki średnie,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    sól 1 łyżeczka,
    mozzarella kulki 2 opakowania duże,
    papryka słodka - ile potrzeba,
    ser żółty24 plasterki małe,
    pieprz mielony - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 1. Ziemniaki wybrać o podobnej wielkości i ugotować je w mundurkach, wystudzić.

    Pory drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.
  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 2. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łyżeczką ze środka ziemniaki i dodać je do porów.
  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 3. Ziemniaki widelcem rozgnieść i wymieszać z porami.
  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 4. Łyżeczką napełniać ziemniaki nadzieniem do pełna, kłaść na blachę z papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 5. Na każdy ziemniak położyć plasterek mozzarelli, posypać papryką słodką.
  • Ziemniaki nadziewane porami z piekarnika 6. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 15 minut, następnie na każdy ziemniak położyć plasterek żółtego sera i piec z 6 minut, przed podaniem posypać mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować