Ziemniaki nadziewane na zielono

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jemen: Ziemniaki nadziewane na zielono / Esh El - Bulbul

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (duże): 6 sztuk
    - olej (nadzienie): 1 łyżka
    - cebula (duża posiekana - nadzienie): 1 sztuka
    - zielona papryka (mała posiekana - nadzienie): 1 sztuka
    - natka pietruszki (posiekana - nadzienie): 0.5 szklanki
    - koperek (posiekany - nadzienie): 1 łyżeczka
    - kurkuma (nadzienie): 0.5 łyżeczki
    - sól (nadzienie): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (nadzienie): 0.5 łyżeczki
    - sos zhoug (nadzienie): 1 łyżeczka
    - pomidory (sos): 1 puszka
    - oliwa (sos): 1 łyżka
    - sok z limonki (sos): 1 łyżka
    - zielone oliwki (sos): 0.5 szklanki
    - bulion z kurczaka (sos): 2 szklanki
    - sól (sos): 0.5 łyżeczki
    - kurkuma (sos): 0.5 łyżeczki

Ziemniaki nadziewane na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos Zhoug 1. Jemen: Sos Zhoug
    SKŁADNIKI: małe papryczki chili - tyle aby wystarczyło na szklankę puree, 1 szklanka posiekanej natki, pietruszki, 1 szklanka posiekanej kolendry, 1 1/2 łyżki roztartego czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki oliwy.
    SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki zmiksować, a gotowy sos przechowywać w lodówce.
  • 2. Ziemniaki obrać i nadać im kształt kostki. Łyżeczką delikatnie wydrążyć środki. Podsmażyć składniki nadzienia. Ostudzić i nadziać nimi ziemianki. Wymieszać składniki sosu i gotować je przez 20 minut. Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Polać sosem i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy