Ziemniaki marynowane

4.51 (174 ocen)

  • 30 min

Pyszne ziemniaczki marynowane w sam raz dodatek do niedzielnego obiadu na pewno zachwycą smakiem nie jednego gościa mozna je dodawać również do sałatki

  • 30 min

Składniki:

  • składniki:

    ok 1 kg ziemniaków (pokrojone w ćwiarki)
    woda
    ocet winny
    1 łyzka stołowa soli

    marynata:

    1 1/2 filiżanki posiekanych pomidorów
    1/2 filiżanki posiekanej cebuli
    2 łyżki stołowe musztardy Dijon
    2 łyzki stołowe posiekanego tymianku
    2 łyzki stołowe posiekanego czosnku
    1/2 filiżanki oliwy z oliwek
    2 łyzki stołowe octu winnego
    1 łyzeczka soli
    1/2 łyzeczki czarnego pieprzu mielonego

Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki w wywarze złozonym z 4 części wody i 1 części octu winnego (ocet pozwoli zachować ziemniakom swój kształt w trakcie gotowania oraz doda charakterystycznego smaku). Ziemniaki gotujemy aż stana się miękkie. Odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 10 min. W między czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty którą przelewamy do pojemniczka w którym będziemy marynować ziemniaki. Dodajemy wciąż ciepłe ziemniaki do marynaty (upewniając się iż są dokładnie nią pokryte) i pozwalamy im ostygnąć do temperatury pokojowej (ziemniaki lepeij się zamarynują jeśli dodamy je jeszcze ciepłe do marynaty). Na sam koniec wkładamy ziemniaki ostudzone już ziemniaki do lodówki. Gotowe. Idealnie smakują z serowymi roladkami z kurczaka w sezamie i zielona sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować