Ziemniaki hasselback

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne danie, które pochodzi z kuchni szwedzkiej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    4 łyżki oleju
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm.
    Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach C około 25 minut.
    Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut.
    Posypka powinna być rumiana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy