Ziemniaki Hasselback

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Posmakowały nam od pierwszego kęsa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ziemniaków podobnej wielkości
    20g masła
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki tartego parmezanu
    Sól do smaku
    Ok 3 małe gałązki kopru do podania

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w odstępach ok 2 mm uważając, by nie przeciąć do końca. Najlepiej zrobić to układając ziemniaka pomiędzy dwoma równymi deseczkami. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła i topimy. Każdego ziemniaka smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 50 minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy