Ziemniaki Hasselback

  • wyświetlono: 537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Posmakowały nam od pierwszego kęsa.

Joanna Tokarz
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

5 ziemniaków podobnej wielkości
20g masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
Sól do smaku
Ok 3 małe gałązki kopru do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaki Hasselback

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w odstępach ok 2 mm uważając, by nie przeciąć do końca. Najlepiej zrobić to układając ziemniaka pomiędzy dwoma równymi deseczkami. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła i topimy. Każdego ziemniaka smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 50 minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiprzekąskaobiadHasselbackdodatekdoobiadu

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki po tajsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Ziemniaki po tajsku

Prosty, rewelacyjny przepis na...

ZIEMNIAKI PIECZONE W MĄCE

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI PIECZONE W MĄCE

Dla tych, którym znudziły się ziemniaki...

Ziemniaki z piekarnika

Dodane przez: Kasia Pichci

Ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki z majerankiem...

Ziemniaki w białym sosie

Dodane przez: flowerka3

Ziemniaki w białym sosie

Zamiennik tradycyjnych ziemniaków....

ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE

Dzięki nim Wasze danie stanie się...

Ziemniaki

Dodane przez: maalikaa

Macaire ziemniaki

W innej wersji ziemniaczki jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE