Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie faszerowane ziemniaki? A czym je faszerujecie? Ja bardzo lubię dodawać do farszu warzywa, dzięki nim farsz staję się bardziej soczysty i delikatny.
Dziś bardzo proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne ziemniaczki, faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki, zapiekane z serem :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 6 dużych ziemniaków
    – 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
    – 1 średnia cebula
    – 100g marchewki
    – 100g cukinii
    – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 2 łyżki majonezu
    – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie papryka słodka wędzona, kurkuma, bazylia, oregano, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąc ziemniaki z wody, ostudzić i obrać. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem, dodać przyprawy i majonez.
    Ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku na 5-10 minut. Podawać z ulubionymi sosami i surówką ze świeżych warzyw.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować