Ziemniaki faszerowane resztkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czasem mam chęć zjeść coś innego niż zwykle i wtedy wymyślam jak wykorzystać to, co jest aktualnie w lodówce.

  • 60 min

Składniki:

  • -6 średnich ziemniaków
    -10 pieczarek
    -5 plasterków szynki
    -pół cebuli
    -sól, pieprz, olej
    -ser do posypania

    Na sos:kwaśna śmietana, sól, pieprz, rzodkiewka i szczypiorek

Ziemniaki faszerowane resztkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy przez 10 minut. Lekko je studzimy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Środek ziemniaków podsmażamy z pokrojoną szynką, cebulą i pieczarkami. Doprawiamy farsz do smaku i umieszczamy go w ziemniaku. Łódeczki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i posypujemy serem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Porady

Można też wydrążyć surowe ziemniaki, ale z podgotowanymi jest chyba szybciej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy