Ziemniaki faszerowane z pieca

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapamiętałam tylko smak z dzieciństwa po czym postanowiłam od podstaw stworzyć swój ;)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 ZIEMNIAKóW śREDNIEJ WIELKOśCI:
    - małe cebule: 4 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - Ser biały: 80 dekagramów
    - szczypiorek siekany: 1 pęczek
    - koperek posiekany: 1 pęczek
    - Pół dużej śmietany 18%: 0.5 szklanki
    SóL, PIEPRZ, MAJERANEK:
    PRZYPRAWA DO DAń Z ZIEMNIAKóW, SóL CZOSNKOWA:
    - olej do patelni: 0.01 litra
    - cukier: 1 gram
    - folia aluminiowa: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki faszerowane z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszym krokiem jest umycie ziemniaków pod bieżącą wodą ze skórką. Następnie wstawiamy je do gotowania z odrobiną soli. Miękkie już ziemniaki pozostawiamy do ostygnięcia.

    W tym czasie zabieramy się za farsz. Siekamy drobno cebulę, czosnek, szczypiorek oraz koperek (do osobnych miseczek).

    Ser biały kruszymy w większym talerzu a następnie dodajemy do niego 3/4 szczypiorku oraz 3/4 koperku oraz majeranek (możemy dodać troszkę przyprawy do pizzy, ma ciekawą mieszkankę ziół). Do tego dodajemy kilka łyżek śmietany żeby lepiej się scalił.
    W tym czasie, nastawiamy cebulkę na patelni do smażenia, dodajemy sól, pieprz, oraz kilka ziarenek cukru dla lepszej szklistości i koloru.
    Kiedy będzie już się rumienić wsypujemy czosnek i dalej smażymy. Posypujemy to przyprawą do dań z ziemniaków.

    Gotową cebulkę z czosnkiem dodajemy do sera i mieszamy.
    Farsz gotowy :)

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

    Ostudzone ziemniaki należy przekroić na pół. Małą łyżeczką wydrążyć środek na wzór łódeczki. Następnie nałożyć farsz, ozdobić na wierzchu szczypiorkiem oraz koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 30min


    Voila! Smacznego ;))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować