Ziemniaki faszerowane po wiejsku

  • wyświetlono: 2056 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Pyszne faszerowane ziemniaki z wiejską nutką, świeżym szczypiorkiem, kwaśną śmietaną o maślanym smaku.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Składniki

Składniki na 20 sztuk:

10 sporych ziemniaków
sól

FARSZ:
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
50 g miękkiego masła
100 g sera żółtego
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaki faszerowane po wiejsku

  • 1. Ziemniaki wyszorować. Ugotować w łupinach w posolonej wodzie na półtwardo. Wystudzone przekroić wzdłuż na pół, z każdej połówki wydrążyć środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać masło, śmietanę. Jeśli ziemniaki nie chcą się rozgnieść, można użyć blendera. Na końcu dodać drobno posiekany szczypiorek, starty na tarce ser. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków. Wierzch można dodatkowo posypać startym żółtym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut, do miękkości ziemniaków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniakonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki faszerowane

Dodane przez: Beata07

Ziemniaki faszerowane

pyszne ziemniaki nadziewane twarogiem...

image-05iq4th

Dodane przez: beniawojt

Faszerowane ziemniaki

Takie ziemniaki z lekkim i delikatnym...

Mielone po wiejsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Mielone po wiejsku

Inne niż tradycyjne, ale jakie...

Pierscien  miesny po wiejsku

Dodane przez: GIOVI75

Pieczen po wiejsku

Smaczny z dodatkiem dwoch rodzajow...

Po wiejsku do syta

Dodane przez: RedakcjaPP

Po wiejsku do syta

Studiuję biotechnologię. Na studiach...

image-21ylbp2

Dodane przez: monika016

Ziemniaki faszerowane serem feta

Zrobienie ich wymaga nieco więcej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE