Ziemniaki faszerowane po wiejsku

4.49 (188 ocen)

Pyszne faszerowane ziemniaki z wiejską nutką, świeżym szczypiorkiem, kwaśną śmietaną o maślanym smaku.

Składniki:

  • Składniki na 20 sztuk:

    10 sporych ziemniaków
    sól

    FARSZ:
    4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    50 g miękkiego masła
    100 g sera żółtego
    pół pęczka szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować. Ugotować w łupinach w posolonej wodzie na półtwardo. Wystudzone przekroić wzdłuż na pół, z każdej połówki wydrążyć środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać masło, śmietanę. Jeśli ziemniaki nie chcą się rozgnieść, można użyć blendera. Na końcu dodać drobno posiekany szczypiorek, starty na tarce ser. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków. Wierzch można dodatkowo posypać startym żółtym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut, do miękkości ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować