ziemniaki faszerowane brokułami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny wegetariański obiad lub dodatek do mięsa. Żródło:zmodyfikowany przepis z http://www.laurainthekitchen.com/recipes/broccoli-cheddar-twice-baked-potatoes/

  • 40 min

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków (zależy od wielkości),
    1- 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokułu,
    łyżeczka granulowanego czosnku,
    łyżeczka granulowanej cebuli,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    3 łyżki masła,
    około 1/2 szklanki mleka,
    sól, pieprz,
    1-1/2 szklanki startego sera cheddar

Ziemniaki faszerowane brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, pokroić na połówki, delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, żeby utrzymały się bez skórki) i delikatnie obrać. Mleko podgrzać z masłem (tylko do momentu rozpuszczenia się masła). Do tego, co wydrążyliśmy z ziemniaków dodać śmietanę, połowę sera i podgrzane mleko, przyprawić i ugnieść na gładką masę. Delikatnie dorzucić różyczki brokułu. Masę nakładać do połówek ziemniaków, posypać resztą sera i zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy