Ziemniaki faszerowane boczkiem, pieczarkami i śmietaną

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Faszerowane ziemniaki ostatnio robią u nas furorę:). Ważne by podać je w mundurkach i mocno zapiec - wtedy smakują najlepiej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    250g boczku wędzonego
    250g pieczarek
    1 duża cebula
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200g tartego żółtego sera
    sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Ziemniaki faszerowane boczkiem, pieczarkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy wzdłuż na pół, dużą łyżką wydrążamy środek maksymalnie jak to możliwe.
  • 2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z cebulą do zarumienienia, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody.
  • 3. Mieszamy ze sobą boczek z cebulą i pieczarkami, starty ser, natkę pietruszki i wydrążone środki ziemniaków. Doprawiamy do smaku.
  • 4. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować