REKLAMA

Ziemniaki faszerowane boczkiem, pieczarkami i śmietaną

wyświetlono: 200 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Faszerowane ziemniaki ostatnio robią u nas furorę:). Ważne by podać je w mundurkach i mocno zapiec - wtedy smakują najlepiej.

opublikowany: 21.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    250g boczku wędzonego
    250g pieczarek
    1 duża cebula
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200g tartego żółtego sera
    sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Ziemniaki faszerowane boczkiem, pieczarkami i śmietaną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy wzdłuż na pół, dużą łyżką wydrążamy środek maksymalnie jak to możliwe.
  • 2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z cebulą do zarumienienia, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody.
  • 3. Mieszamy ze sobą boczek z cebulą i pieczarkami, starty ser, natkę pietruszki i wydrążone środki ziemniaków. Doprawiamy do smaku.
  • 4. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE

Pyszne urozmaicenie dla tradycyjnych ziemniaków. :)

kategoria: Dania główne Ser opublikowany: 20.11.2017 | wyświetlono: 1225 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: xamelka1 xamelka1

Faszerowane ziemniaki otulone boczkiem

Po upieczeniu takie ziemniaki polewam ketchupem.

kategoria: Dania główne opublikowany: 08.10.2015 | wyświetlono: 521 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE