ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE

4.5 (151 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne urozmaicenie dla tradycyjnych ziemniaków. :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    6 większych ziemniaków,
    opakowanie mozzarelli.

    Składniki farszu:
    35 dag pieczarek,
    30 dag boczku,
    3 czubate łyżeczki mascarpone,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    oregano.

    Dodatkowo:
    garść posiekanego szczypiorku.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami mocno serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek.
    Na patelni podsmażam boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam.
    Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam.
    Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby farsz doprawiam do smaku.
    Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki.
    Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz.
    Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
    Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować