Ziemniaki faszerowane

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Irena i Jerzy Mrowcowie z Otwocka przyrządzili ziemniaki faszerowane warzywami i mięsem.

Składniki:

  • ● 10 jednakowej wielkości twardych ziemniaków
    ● 50 dag mielonego mięsa z łopatki
    ● cebula
    ● 1 szkl. mrożonego groszku z marchewką
    ● 4-5 pieczarek
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● 2-3 łyżki kremówki
    ● liść laurowy
    ● oliwa do smażenia
    ● przyprawy: słodka papryka, tymianek, majeranek, odrobina kurkumy, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i wydrążamy
    ostrym nożem, pozostawiając
    0,5-cm ścianki.
    Cebulę siekamy. Mięso mieszamy
    z połową cebuli, doprawiamy.Resztę cebuli szklimy
    na oliwie. Wsypujemy
    groszek z marchewką, doprawiamy
    i dusimy kilka minut.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dusimy na
    osobnej patelni.
  • 2. Ziemniaki wypełniamy
    kolejno: pieczarkami, warzywami
    i mięsem (mięso nakładamy
    kopiasto).
  • 3. Ziemniaki wkładamy do
    naczynia żaroodpornego.
    Obkładamy wydrążonym
    miąższem ziemniaków. Zalewamy
    wodą do 3/4 wysokości.
    Dodajemy sól, pieprz
    i liść laurowy. Pieczemy
    w temp. 180 °C ok. 30 minut
    pod przykryciem. Następnie
    odkrywamy, wlewamy koncentrat
    wymieszany ze
    śmietanką i pieczemy jeszcze
    10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować