Ziemniaczki zapiekanei z grzybami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na każdej imprezie robią furorę i znikają w mgnieniu oka

  • 60 min

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    10 dag sera żółtego np.gouda
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków
    olej do smażenia

Ziemniaczki zapiekanei z grzybami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-112re9b 1. Ziemniaki obrać, umyć i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążyć środek. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem i wyłożyć na nią ziemniaczki. posypać przyprawą do ziemniaków. Piec 30 min. w temp. 190 stopni.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Pieczarki posiekać drobno i dodać do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i papryką i smażyć wszystko przez chwilę. Ser zetrzeć na tarce.
  • image-172srax 3. Ziemniaki wyjąć z pieca nie wyłączając piekarnika. Na każdą połówkę nałożyć farsz i starty ser. Wstawić z powrotem do pieca na ok 10 min tak, aby ser się stopił.

Porady

Ziemniaczki podawać od razu po upieczeniu, najlepiej smakują z sosem czosnkowym i keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy