Ziemniaczki zapiekane z makrelą

0 (0 ocen)

Ziemniaczki są bardzo proste w przygotowaniu.Świetnie nadają się na danie obiadowe jak i na przystawkę.Ze stołu zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    1 makrela wędzona
    1 jajko na twardo
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 - 3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżka oliwy
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    pieprz
    koperek

Ziemniaczki zapiekane z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.Jeśli jest taka potrzeba to obieramy
  • 2. Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry.Dodajemy do niej wszystkie przyprawy,jajko starte na tarce,2 łyżki posiekanego koperku,majonez oraz musztardę.Wszystko rozgniatamy widelcem tak,aby powstała jednolita masa.
  • 3. Ziemniaki kroimy na pół.Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej ziemniaki.Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pastę i delikatnie posypujemy słodką papryką.
  • 4. Zapiekamy około 20-25 minut.W trakcie pieczenia można przykryć ziemniaczki,aby się zbyt nie zrumieniły.Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy