Ziemniaczki z serem zółtym, sosem czosnkowym i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie myjemy ziemniaki. Zostawiamy w mundurku
2.Gotujemy ziemniaki w dobrze osolonej wodzie
3.Gdy ziemniaki będą średnio miękkie, Odcedzamy i studzimy
4.Gdy ziemniaki będą już zimne, przekrawamy na pół, do połowy, rozchylamy ziemniaka, wsadzamy dużo sera żółtego, posypujemy ziemniaki ziołami prowansalskimi. Owijamy folią aluminiową i wsadzamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Opiekamy je aż uzyskamy odpowiednią twardość.
5.Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany
(można dodać łyżkę jogurtu naturalnego)
3 posiekane ziarenka czosnku,
kilka kropel soku z cytryny.
Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwileczkę do lodówki.
Porady
Ja podawałam tak jak na zdjęciu podawałam z sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem.
Komentarze