Ziemniaczki z serem zółtym, sosem czosnkowym i szczypiorkiem

4.5 (158 ocen)

  • 45 min

znudziły mi się już zwykłe ziemniaczki do obiadu, tym razem miałam ochotę na coś innego.

  • 45 min

Składniki:

  • ziemniaki
    zioła prowansalskie
    ser zółty
    sos czosnkowy:
    majonez
    śmietana
    jogurt naturalny
    czosnek
    sok z czytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczki z serem zółtym, sosem czosnkowym i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie myjemy ziemniaki. Zostawiamy w mundurku
  • 2. Gotujemy ziemniaki w dobrze osolonej wodzie
  • 3. Gdy ziemniaki będą średnio miękkie, Odcedzamy i studzimy
  • 4. Gdy ziemniaki będą już zimne, przekrawamy na pół, do połowy, rozchylamy ziemniaka, wsadzamy dużo sera żółtego, posypujemy ziemniaki ziołami prowansalskimi. Owijamy folią aluminiową i wsadzamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Opiekamy je aż uzyskamy odpowiednią twardość.

  • 5. Sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany
    (można dodać łyżkę jogurtu naturalnego)
    3 posiekane ziarenka czosnku,
    kilka kropel soku z cytryny.
    Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwileczkę do lodówki.

Porady

Ja podawałam tak jak na zdjęciu podawałam z sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować