Ziemniaczki z pieca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa jest prosta, smaczna i niedroga. Znalazłam kiedyś zdjęcie bez przepisu w internecie. Postanowiłam ją zrobić i spróbować. Wyszła smacznie. Teraz chciałabym podzielić się nią z innymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Porcja na 4 osoby:

    - 12 średnich ziemniaków,
    - 30 dag wędzonego boczku / krążek kiełbasy / 20 dag szynki,
    - kostka żółtego sera,
    - mała kosteczka masła,
    - sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, zioła prowansalskie,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ziemniaczki z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i zostawiamy w "koszulkach". Następnie wszystkie nacinamy wzdłuż (jakbyśmy chcieli je skroić na plastry) tak by trzymały się w całości.
  • 2. Boczek / kiełbasę lub szynkę (według uznania), kroimy w małe prostokąty. Tak samo postępujemy z żółtym serem.
  • 3. Następnie w nacięte rowki wkładamy na przemian ser/boczek/ser/boczek na całej długości ziemniaka. Potem przyprawiamy (według uznania), a na górę każdego ziemniaka kładziemy po małym kawałku zimnego masła.
  • 4. Ziemniaki są gotowe do pieczenia. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (180') na ok. 1 godzinkę.
    Miękkie i pachnące ziemniaczki są gotowe do spożycia.
    Można dodać ketchup lub sos czosnkowy.

Porady

Do ziemniaczków można dodać różnego rodzaju składniki, nie tylko te podane w przepisie. Mogą to być np. pieczarki, cebulka, brokuły, papryka, itp. Jeśli ktoś nie lubi dań mięsnych, składniki mogą składać się z samych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować