Ziemniaczki z boczkiem z piekarnika

4.5 (159 ocen)

  • 25 min

Idealny dodatek do obiadu

  • 25 min

Składniki:

  • -ziemniaki w całości
    -boczek
    -oliwa tymiankowa
    -sól
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa
    -rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczki z boczkiem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki podgotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Wyciągamy i nacinamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Boczek 2. Boczek kroimy na małe kawałki.
  • Boczek na ziemniakach 3. Układamy boczek na ziemniakach.
  • 4. Tak przygotowane ziemniaki posypujemy pieprzem, gałką i rozmarynem. Polewamy delikatnie oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy w 180st.

Porady

Zamiast oliwy tymiankowej można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub bazyliowej. Nie polewamy zbyt dużo oliwą gdyż będzie zbyt dużo tłuszczu w połączeniu z wytopionym boczkiem. Jako dodatek do obiadu można posypać koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować