Przepis koleżanki z pracy. Gdy przyniosła nam ziemniaczki na spróbowania, byłyśmy zachwycone. Nie mogłam nie pochwalić się Jej przepisem ;) z resztą w sobotę planuję zjeść je znów. Są pyszne :D
Składniki:
Ziemniaczki:
6 ziemniaków
około 25-30 dag boczku pieczonego lub gotowanego
około 10 dag startego sera mozzarella
1 cebula
1 jajko
1-2 ząbki czosnku
starty żółty ser do posypania ziemniaczków (opcjonalnie)
sól, pieprz
Dip czosnkowy:
1 jogurt grecki mały
1 mały ogórek szklarniowy
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaczki w koszulkach z boczkiem, z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, w mundurkach, podgotować (10-15 min) w osolonej wodzie, aby były miękkie. Zostawić do ostygnięcia.
2.Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać czosnek i przyprawy. Zostawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko i ser mozzarella. Wymieszać farsz.
3.Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką dziurkę i włożyć farsz. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i zapiec w piekarniku ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na koniec posypać serem żółtym.
4.Ogórek na dip zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Dodać do niego jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i wymieszać.
Komentarze