Ziemniaczki smażone z suszonymi śliwkami, boczkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, swojskie i rozgrzewające danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, waga po obraniu
    1 czerwona + 1 biała cebula
    90 g wędzonego boczku
    8 suszonych śliwek
    2 łyżki oleju
    majeranek, słodka papryka, czosnek
    sól, pieprz

Ziemniaczki smażone z suszonymi śliwkami, boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt małą kostkę, ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie były zanadto miękkie. Odcedzić.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać pokrojoną cebulkę, wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli.
  • 3. Dodać olej, wrzucić ziemniaki. Smażyć całość, mieszając, aż ziemniaki dobrze się zrumienią. Następnie dodać pokrojone śliwki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i czosnkiem. Podawać gorące.

Porady

Ważne, aby dobrze doprawić danie i ładnie przysmażyć ziemniaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy